Wednesday, April 09, 2008

Medvědi

Nutriční potřeba samic a rozmnožování : Samice zůstávají v doupěti během posledních měsíců těhotenství, porodu a prvních měsíců kojení; čerpají ze svých tukových zásob. Ačkoli pouze 9% mléka prvního roku je zkonzumováno mláďaty grizzlyho a baribala během období v doupěti, existuje období několika měsíců předtím než je k dispozici snadno stravitelná potrava. Během tohoto období produkce mléka matky jeho nutriční kvalita se stále zvyšuje. Ve studii divoce odchycených samic medvěda baribala ty, které porodily byly markantně těžší ve svém maximum ( před obdobím doupěte ) než ty, které neporodily. Co se týče dvou zmiňovaných skupin, ultrazvukem byl zjištěn plod a existují návrhy, že se může vyskytnout úmrtí plodu, mají-li samice nízké zásoby tuku.

Sezónní skladba potravy : Veliká škála vegetace v přírodním prostředí medvědů má za výsledek mnohé rozdíly v potravě medvědů. I přes tuto variaci ale lze uvést určitou generalizaci.
Na jaře : Medvědi často opouští své doupě, i když je ještě sníh a led. Během tohoto období probuzení se živí trávou, žaludy nebo bukvicemi z předešlého roku. Mršiny kopytnatců, kteří zahynuli během zimy, jsou také důležitým zdrojem potravy. Když začnou růst rostliny, medvědi se především živí rostlinným materiálem – trávou, rákosem,

pampeliškami a jetelem. Je známo, že medvědi se vrhají na jeleny nebo lose v květnu. Během tohoto období lze najít v medvědím trusu hmyz, především mravence, ale i další blanokřídlé.
V létě : medvědi přibývají na váze v důsledku většího množství snadno stravitelné potravy, která je hojně k dispozici – ovoce a bobule na stromech a keřích. Toto ovoce bohaté na glukózu začíná zrát v červenci a srpnu.
Na podzim : medvědi preferují plody bohaté na tuky, proteiny nebo karbohydráty jako jsou žaludy, bukvice, kaštany, vlašské ořechy. Některé druhy z medvědů hnědých se ale také živí lososy k získání tukových zásob. V jiných oblastech kořeny luštěnin jsou hlavním zdrojem proteinů a energie pro medvědy téměř celé období aktivity.

Labels: