Monday, April 07, 2008

Přezimování medvědi

Přezimování, změny hmotnosti a shánění potravy : Severní druhy, které závisejí na sezónních zdrojích potravy jsou dobře přizpůsobeni dlouhým obdobím nedostatku jídla.
Hnědí, američtí a asiatští černí medvědi přežívají zimu zimním spánkem a přezimování může trvat od několika týdnů až do šesti měsíců. Medvědi nesnižují svoji teplotu těla a metabolickou hodnotu až do té míry jako ostatní druhy, které také přezimují, a snadno se probouzejí a mohou rychle opustit své doupě. Během spánku nejedí a nepijí a čerpají, energii a vodu, ze svých tukových zásob, které mohou tvořit až 50% jejich tělesné hmotnosti. Vylučování, vyprazdňování střev a močení se nevyskytují, protože všechny produkty metabolismu jsou recyklovány, např. močovina je přestavována na aminokyseliny. Přezimování je charakteristické nízkým močením : koeficient v krevním sérum. Základní tělová hmota se většinou nemění v průběhu půstu. Když medvědi na jaře opouštějí své doupě, mohou ztratit 30 – 50% své hmotnosti a tato ztráta váhy může pokračovat až do časného léta. V průběhu pozdního léta a částečně na podzim medvědi opět získávají svoji váhu.
Medvědi jsou nejméně aktivní po opuštění doupat na konci zimy nebo na jaře. Nejvíce aktivní jsou, s vrcholovými hodnotami přes 50% dnu, během stěžejních obdobích pozdního léta nebo na podzim. Medvědi vystavují hyperfagia během tohoto období, kdy je hojná kvalita potravy, jako jsou bobule a ořechy, bohaté na rozpustné karbohydráty a/nebo tuky. Toto je hlavní období kdy jsou schopni vystavět své tukové rezervy, které jim umožňují přežít zimu. Takto tedy severní druhy medvědů jsou chováním dobře přizpůsobeni extrémním sezónním změnám z hlediska dispozice potravy. Medvědovití zůstávají u své motivaci ke shánění potravy v různých ročních obdobích na severní hemisféře i v zajetí.

Labels: