Saturday, August 25, 2007

Takové řešení plně splňuje zadání a vyhovuje hodnotící funkci, nicméně není tím, co se od něj očekávalo. Kdyby vědci přenesli zařízení do jiné místnosti nebo vypnuli onen počítač, zajisté by přestalo fungovat.
Celý háček spočíval v tom, že si výzkumníci neuvědomili takovouto možnost podvádět a nezajistili dostatečně statické testovací prostředí. Těžko jim to můžeme zazlívat, odhalit předem všechny možné vlivy a podmínky není možné. Nejcennější na celém experimentu je však právě konfrontace s přímostí a elegancí "přírodního" výběru. Genetické algoritmy nemají žádnou inteligenci ani paměť, po změně vnějších podmínek by nejspíš k výsledku došly očekávaným postupem a obvod by osciloval sám o sobě. Z tohoto hlediska je řešení "podvodem" poměrně křehké, neboť nepřenosné, nicméně nejjednodušší za daných podmínek a plně vyhovující danému prostředí - což je přesně to, co se odehrává v rámci evoluce na Zemi po miliony let.
Evoluce vždy upřednostní nejvhodnější řešení pro aktuální podmínky bez ohledu na budoucí stav. Změní-li se podmínky, řešení přestává vyhovovat a zaniká. V této souvislosti se nabízí některé možné paralely i ve vztahu k evoluci člověka. Snadno může ústit do slepé uličky - naše "řešení" se může ukázat jako příliš specializované a nepřenosné.