Thursday, January 12, 2006

Výživa ovcí

= zvíře s všestrannou užitkovostí – maso, mléko, vlna, kůže, lanolin
plemena – mléčná – východofrízská
masná – Suffolk, Texel, Charollais
kombinovaná – merino, šumavka, valaška, cigája
podle druhu vlny – jemnovlnná, hrubovlnná, polojemnovlnná
Ve srovnání se skotem má ovce větší relativní kapacitu trávícího traktu, je tedy schopna ve větší míře využít objemnou píci bohatou na vlákninu. Největší délka trávicího traktu v poměru k délce těla ze všech domácích zvířat. Krmiva ale musejí být kvalitní (zdravotně nezávadná).
Anatomická stavba tlamy, pysků a chrupu jí umožňuje spásat i velmi nízké porosty, které skot nevyužije.
Platí obdobné zásady výživy, jako u skotu, metabolická velikost těla je 6 – 7x menší – dávky krmiv asi 6,5x menší.